Skoldans i en tågkupé? En mörklockig yngling vänder vant på skivorna vid resegrammofonen, och pojkarna bjuder på det minimala utrymmet artigt upp flickorna till en tradjazz med distinkt färg av Brommas femtital.
Upplysningarna var knapphändiga när SVT mellan programmen i våras visade detta korta avsnitt ur en SFjournal från 1955. Men så mycket fick man veta att det var en klass från Blackebergs läroverk på skolresa till Skåne. Nu ville SVT gärna ha reda på vilka som dansade i filmen, inför en återblick på 1955 nästa år.
En som kan berätta mer är Mona Persson, född Borgström, som gick i 4e då och som var med på resan. Året därpå tog hon realexamen i Blackeberg.
Först med idén
Det var inte vilken skolresa som helst utan lägerskola, en idé som Blackebergs läroverk var först i Europa att förverkliga. Pionjärer var 4:orna våren 1953. Tanken var att man skulle studera en plats eller en region långt från hemorten under någon vecka. Första året gick en av resorna till Helsingör, vilket innebar besök på bland annat Kronborgs slott med dess Shakespearehistoria och på danska företag. Inkvarteringen var i ett vandrarhem som varit Gestapofängelse – en nutida historia annorlunda än Sveriges låg inom räckhåll.
Mona och hennes kamrater fick ett annat slags inkvartering när de kommit fram till Kristianstad: i SJ:s sovkupéer, klass 1 och 2, bokstavligen stationär.
Från slott till skobutik
SF-journalens reportage är inte filmat under resans gång.
– Nej, vi bodde på ett så kallat tåghem hela tiden och åt i restaurangvagnen. Allt är filmat där och det finns bilder från måltiderna också, förklarar Mona.
Och så ser vi hela SF-inslaget som hon har med sig överfört till video.
– Cyklar hade vi med oss på tåget ned och så cyklade vi runt i trakten i smågrupper, berättar Mona. De mest skilda arbetsmiljöer ingick i studieuppgifterna. I Åhus fick Mona, ett par kamrater och för säkerhets skull skolsköterskan Elly Wernberg besöka ålakungen Henning Nilsson, inspektera sump och rökeri och till och med smaka rökt ål. Två ton rökt ål om dagen låter som ett högt tal för svensk ålexport (det var Svenska Dagbladets reporter Om – Ove Möller – som vidarebefordrade den uppgiften, SF var inte ensamma om att uppmärksamma resan). Man undrar hur stor exporten är idag.
– Sen vill jag minnas att vi besökte en skoaffär i Ystad, fortsätterMona.
Ivöverken i Bromölla och Trolle Ljungby Slott med dess berömda horn och pipa var andra utflyktsmål. Som reseledare tjänstgjorde lärarna Tore Donnér, Yngve Hed och Torsten Vadforss, förutom nämnda syster Elly. Även rektor David Thörnblom hann med ett kort besök för att se hur hans idéer tog sig ut i praktiken.
Vem var det då som var DJ på skoldansen?
– Ragnar Ottosson, berättar Mona.
Till och med SF-journalen kan alltså avliva det envisa ryktet, spritt bland annat i en skrift om skoljazzen i Bromma, att skoldanser skulle ha varit förbjudna i Blackebergs läroverk och gymnasium. Men det är en annan historia.
Student -57
FOTO: AGNETA BALKANSKY, F GREAYER
I januari 2025 fick föreningen ett mail från tidigare eleven Herman Donnér med länk till en artikel i DN, 16 maj 1955: