Kalendarium (se Program ovan)
 
 
Nytt nummer

 
Tom Alandh prisad av KTH
Gamla Blackebergaren Tom Alandh har fått KTH:s stora pris 2020 för sina många dokumentärfilmer i SVT som till det yttre är så stillsamma men som ger så talande resultat och säger så mycket om samhället. Priset är nu på 1,1 miljoner kronor. Han är den andra gamla blackebergare som får priset, Max Tegmark har fått det tidigare. Det har utdelats i stort sett varje år sedan andra världskrigets slut och kan gå till både humanister, konstnärer och naturvetare.

Läs mera här

Åke Nilsson är död
Vår legendariske gymnastiklärare har avlidit.
Läs mer genom att klicka här.
Månadens okända bild
I vårt arkiv har vi ett antal foton som vi inte har lyckats identifiera, och behöver er hjälp med detta. Här är ett av dem. Klicka på bilden för att göra den större.

Om du vet något om bilden, klicka på Kontakt i menyn och berätta för oss! (Stenberg tycks vara klassföreståndare!)

 

Det här gjorde vi senast

Engagerad stipendiat i kristider

Det mesta var inte som vanligt när Blackebergs gymnasium släppte ut sina studenter i Coronatider den 5 juni. Men visst fanns Gamla Blackebergares kamratstipendiat bland dem: Emilia Salemyr, EK17a. Nog får man säga att det är viktigt att belöna en elev som har gjort mycket för sammanhållningen och andan på skolan i det läge som råder nu. Vår ordförande Anders Luthbom presenterade henne priset på 3000 kronor inför rektorerna och hennes jublande kamrater. Bara några timmar efter prisutdelningen hördes hon i SR:s Dagens Eko som talesperson, måste man nog säga, för en historisk årgång av svenska studenter. I Nationaldagens digitala DN visar det sig i ett stort reportage att tidningen har följt hela hennes klass under våren. Också SVT Rapport och Agenda rapporterade från Blackebergs gymnasium.
Emilia har, sägs det bland annat i motiveringen till priset, med sin outtröttliga energi och sitt engagemang varit en stor tillgång för skolan. Hon har lagt både mycket tid och ofta hela sin själ i att ordna aktiviteter för både klassen och alla skolans elever. Med sitt ordningssinne och goda humör har hon drivit allt hon företagit sig i positiv riktning.
Nyfiken på vad allt detta innebär? Vi får vi så småningom läsa en intervju med henne i Medlemsbladet. Stipendiet har vår förening delat ut varje år under 2000-talet så det var ett tjugoårsjubileum i år. Avslutningen i övrigt med inslag ur årets musikal var förstås inte lika storslagen som den brukar vara men saknade ingenting av engagemang, glädje och frihetskänsla inför framtiden, något som också präglade talen av rektorerna Magnus Silfverstolpe och Catrine Hedlund.

 
Det här ska vi göra / Nyhet
I dessa tider...

Coronaepidemin har drabbat världen med oanad kraft. Den har tvingat fram dramatiska omställningar, inte bara privat utan i hela samhället, på arbetsplatser, i skolorna och inom vården.
Blackebergs Gymnasium är nu tömt på elever och undervisningen sker på distans. Många frågor är ännu öppna. Det kommer inte att bli någon skolavslutning i vanlig mening i år, men hur avslutningen skall gå till vet man ännu inte.
Krisen påverkar också vår förening och begränsar våra möjligheter att träffas. Årsmötet är flyttat till en senare ännu inte bestämd tidpunkt, likaså studiebesöket på Judiska museet. Tisdagsluncherna är inställda och vi har nu också beslutat att ställa in den planerade majvandringen i Norra Djurgårdsstaden. Frågan om vi kommer att kunna genomföra årets golfturnering är ännu öppen.
Vår förhoppning är att det värsta skall vara över till hösten och att vi då på ett säkert sätt kan återuppta verksamheten, men fram till dess är det mesta satt på ”paus”. Vi återkommer med nyheter så fort tillfälle ges via epost, på webbplatsen och i höstens Medlemsblad.

 

Virtuella kulturaktiviteter

Hela världen har satts på ¨paus¨ och många av oss har fått tid över.
Efter en tids isolering inser alltfler att tiden också kan användas till något nytt - att det visserligen är bra med en basstruktur för dagen med regelbundet återkommande måltider, promenader och telefonkontakt med familj och vänner men att det också finns möjligheter att till exempel lägga tid på att söka nya vägar att nå kultur och underhållning utan att vistas bland främmande människor.

Klicka här så hittar du förslag på sådana möjligheter.
Om du själv har hittat något som kanske kan vara till glädje för andra får du gärna skicka det till epost@gamlablackebergare.se

 

Kom med som medlem
Föreningen är öppen för dig som studerat vid Blackebergs Läroverk/Gymnasium eller i övrigt visat intresse för skolan och dess elever.

Vi har en intressant programverksamhet med goda möjligheter att återknyta kontakten med gamla vänner. Vi har också ett nära samarbete med skolan. Som medlem får du vårt medlemsblad två gånger per år.

Klicka på Bli medlem i menyn ovan!

Studentjubileum
Vi kan hjälpa dig som funderar på att ordna en jubileumsfest. Läs mera.
Årsmöte
Årsmötet 17 mars blev inställt p.g.a. coronautbrottet. Vi återkommer med annonsering här på webbplatsen när det ges möjlighet att genomföra mötet.