Kalendarium (se Program ovan)

On 17/8 Vandring Drottningholm
Ti 6/9 Lunch i skolan
Fr 9/9 Blackegolfen
On 21/9 Riddarholmskyrkan
Ti 4/10 Lunch i skolan
On 19/10 Vandring, Södermalm
Ti 8/11 Lunch i skolan
Fr 11/11 Höstfest i skolan
Ti 6/12 Lunch i skolan
On 14/12 Glöggvandring

 
Nytt nummer

 
Tore Donnér
Nu har Blackebergsläraren Tore Donnérs nära 300-sidiga bok ”Från Åby by till Klippans köping” kommit ut, tidigare aviserad på denna plats. Det är en uppdaterad praktvolym utgiven av Klippans hembygdsförening. Boken är ursprungligen hans trebetygsuppsats i geografi vid Lunds universitet 1946 men den har nu försetts med kommentarer och ett omfattande historiskt bildmaterial om bygdens utveckling, inte minst industrin.Tore Donnér (1915-1996) är väl ihågkommen av Blackebergs läroverks elever på 1950-talet, inte minst som lägerskoleledare till just Skåne. Han bodde vid Blackebergs torg. Gamla Blackebergares tidigare ordförande Lennart Walles citeras: ”Lundensare som med stort tålamod och en god portion humor undervisade i biologi och geografi. Under vårterminerna tog han oss ut på exkursioner till Lovön där vi i smågrupper fick bestämma arter och göra klassificeringar av växter. Övningarna avslutades alltid med briljanta sammanfattningar då magister Donnér lät oss (elever) ta del av sina imponerande kunskaper om naturens flora och fauna”.
Den som är intresserad av boken kan vända sig till Mats Pettersson i bokens redaktion: lasakungen@hotmail.com
Boken anmäls i kommande Medlemsbladet, februari 2022.
 
 
 

 

Det här ska vi göra / Nyhet
Promenad i Drottningholm 17 augusti 2022

Så var det åter dags för promenad med Gamla Blackebergare. Den här gången tänker vi gå i Drottningholmsparken ledsagade av en guide, Bertil Thompson. Som vanligt kommer vi ta en paus under promenaden, så ta gärna med någon förtäring, t ex kaffe mm.

Vi samlas vid ångbåtsbryggan, som ligger vid entrén till slottet och parken onsdag den 17 augusti kl 11.00. Vandringen är som vanligt kostnadsfri och utan föranmälan.

Bussar går från Brommaplan nr 176 och 177 och går ofta. För den som kör egen bil finns stor parkering där man kan stå mot p-avgift. Appen EasyPark går även att använda här.

Väl mött önskar

Ann-Marie, Lena, Marianne, Marie

Blackegolfen - Bro-Bålsta GK INSTÄLLD - FLYTTAD

2022 års Blackegolf planerad måndagen den 22 augusti ställs in p.g.a. för få anmälningar.

Nytt förslag: Fredagen 9 september på Bro-Bålsta GK

Första start 10:10
Anmälan till tävlingen vill jag ha senast den 18 augusti.
- Namn
- Golf-id
- mobilnummer
- e-mail
- meddela om bil önskas
Sänd anmälningarna till arne.g.lindgren@gmail.com

Sommarhälsningar
Arne Lindgren
Mobil: 0721813111
 

Det här gjorde vi senast
Utspring med kamratpris

Pristagarna Mathilda Mertsch t.v. och Elin Pohl t.h.
Foto: Hans Wolf

Så var det den 9 juni dags för skolavslutning i Blackebergs gymnasium med utspring av de nya studenterna. De var första gången postcorona, om man vågar använda det uttrycket. Därmed var det också utdelning av Gamla Blackebergares äldsta stipendium till studenter som bidragit till sammanhållningen och trivseln på skolan. Elin Pohl, NA19B, ordförande i elevkåren, och Mathilda Mertsch, EK19C, ordförande i idrottsföreningen, får dela lika på 3000 kronor. De har, heter det bland annat i motiveringen, med olika sociala arrangemang på ett ovärderligt sätt bidragit till trivseln på skolan. Hur de tänker och vad de vill kommer att framgå av en intervju med dem i nästa nummer av Medlemsbladet när sommaren är slut.

Avslutningen bjöd som vanligt inte bara på blomstertid och studentsång utan också på uppmuntrande rektorstal, fler stipendier bland annat till de fem elever som fått högsta betyg i alla ämnen och inte minst mycket musik, bland annat från årets musikal som också får en presentation i nästa Medlemsblad.

 

Schacksponsring

Blackan Cup, Prisbelönat Blackeschack

Oväntat dök det upp en nyhet i Gamla Blackebergares stöd till skolan. Eleven Allan Edh ringde och berättade att man planerade en schackturnering för eleverna, för andra året i följd men första gången fysiskt och med en försynt fråga om vår förening kunde sponsra.

Det blev entusiastisk acklamation i vår styrelse.
Så tisdagen den 24 maj var ljushallen mer eller mindre rutig av 16 spelbord för 32 deltagare, jämnt upp för att från åtta grupper så småningom kvalificera till final. Fast könsfördelningen är ännu inte jämn i detta spel, det var fyra flickor med.
Cedrik Conradi, i mitten på bilden, vann förstapris, 1000 kronor från Gamla Blackebergare, i en final mot Jonathan Löfquist, till vänster, som fick 500 kronor från skolans elevkår. Ludvig Broomé, till höger, var främst i en grupp på tre som får konsumera 200 kronor var i skolans café.
Mer om turneringen kommer i Medlemsbladet i september.

 
Kom med som medlem
Föreningen är öppen för dig som studerat vid Blackebergs Läroverk/Gymnasium eller i övrigt visat intresse för skolan och dess elever.

Vi har en intressant programverksamhet med goda möjligheter att återknyta kontakten med gamla vänner. Vi har också ett nära samarbete med skolan. Som medlem får du vårt medlemsblad två gånger per år.

Klicka på Bli medlem i menyn ovan eller klicka här!

Studentjubileum
Vi kan hjälpa dig som funderar på att ordna en jubileumsfest. Läs mera.