Kalendarium (se Program ovan)

Ti 7 juni, Tisdagslunch

Mer information, se Program i menyn ovan.

 
Nytt nummer

 
Tore Donnér
Nu har Blackebergsläraren Tore Donnérs nära 300-sidiga bok ”Från Åby by till Klippans köping” kommit ut, tidigare aviserad på denna plats. Det är en uppdaterad praktvolym utgiven av Klippans hembygdsförening. Boken är ursprungligen hans trebetygsuppsats i geografi vid Lunds universitet 1946 men den har nu försetts med kommentarer och ett omfattande historiskt bildmaterial om bygdens utveckling, inte minst industrin.Tore Donnér (1915-1996) är väl ihågkommen av Blackebergs läroverks elever på 1950-talet, inte minst som lägerskoleledare till just Skåne. Han bodde vid Blackebergs torg. Gamla Blackebergares tidigare ordförande Lennart Walles citeras: ”Lundensare som med stort tålamod och en god portion humor undervisade i biologi och geografi. Under vårterminerna tog han oss ut på exkursioner till Lovön där vi i smågrupper fick bestämma arter och göra klassificeringar av växter. Övningarna avslutades alltid med briljanta sammanfattningar då magister Donnér lät oss (elever) ta del av sina imponerande kunskaper om naturens flora och fauna”.
Den som är intresserad av boken kan vända sig till Mats Pettersson i bokens redaktion: lasakungen@hotmail.com
Boken anmäls i kommande Medlemsbladet, februari 2022.
 
 
 

 

Det här ska vi göra / Nyhet
 
Tisdagslunch 7 juni

Snart är det dags igen! Möt gamla skolkamrater över en bit mat i gamla skolan.
Läs mera under Program.
 

Det här gjorde vi senast
Retoriktävlingen avgjord
Nu har det åter varit full fart på den årliga retoriktävlingen i Blackebergs gymnasium, tillbaka i gamla banor i skolans hörsal tisdagen den 19 april. Temat var ”Passion – en drivande kraft”. Sju finalister hade kvalificerat sig efter inledande omgångar. För tredje pris ansvarade Föreningen Gamla Blackebergare. Det gick till Hanna Iversen, Sa19a, som hade valt att söka passionen bland annat tillbaka till sin mormors mors engagemang för motståndsrörelsen i Warszawa under andra världskriget. Hon fick 2000 kronor.
Övriga priser delades traditionsenligt ut av Rotary Vällingby-Hässelby.

Tävlingen vanns av Christoffer Godimirski, Na19d, som i den just avslutade påskens anda även uppehöll sig vid passionsberättelsen. Han fick 7000 kronor. Andra pris, 4000 kronor, erhöll Tage Ahlquist, Sa19a, som visade en passion både för hiphop och för en lyckad kamp mot ett talfel.

 
Retoriktävlingens tredjepristagare Hanna Iversen, Sa19a, som får blommor och diplom av vår ordförande Anders Luthbom.


 

 

Uppsatstävlingen avgjord

Höstterminens julavslutning i Blackebergs gymnasium blev en tillställning fylld av musik, tal och inte minst elever på alla våningsplan i ljushallen. För Gamla Blackebergares del blev det fråga om två stipendieutdelningar av vår ordförande Anders Luthbom. Våra tre prisvinnare i uppsatstävlingen presenterades. Juryns motiveringar framgår av de bifogade diplomen.
På pristagarnas konton ligger 3000, 2000 respektive 1000 kronor.

Förstaprisvinnaren Hedda Claesson (bilden) kommer presenteras närmare i nästa nummer av Medlemsbladet i februari. Hon går liksom de övriga två pristagarna, Ella Widman och Karl Warming, sista årskursen.

Läs mer under Skolsamverkan - Uppsats eller klicka här.

Också våra kunskapspristagare harangerades av Anders Luthbom vid avslutningen. Normalt får de sina priser vid vår höstfest men den blev av kända skäl inte av i år. De har redan tidigare presenterats på vår webbplats.

Läs mer om kunskapspristagarna här.
 

 
Kom med som medlem
Föreningen är öppen för dig som studerat vid Blackebergs Läroverk/Gymnasium eller i övrigt visat intresse för skolan och dess elever.

Vi har en intressant programverksamhet med goda möjligheter att återknyta kontakten med gamla vänner. Vi har också ett nära samarbete med skolan. Som medlem får du vårt medlemsblad två gånger per år.

Klicka på Bli medlem i menyn ovan eller klicka här!

Studentjubileum
Vi kan hjälpa dig som funderar på att ordna en jubileumsfest. Läs mera.