Glöggvandring – från Stadshuset till Vasaparken, torsdag 14 december kl. 11.

Alla vet var det sekelgamla Stadshuset ligger, men inte lika många besöker Stadshusparken vid Riddarfjärden med Riddarholmen och Söders höjder tvärs över vattnet. Därför startar promenaden där, följer Norr Mälarstrand en bit för att sedan vika av vid Kungsholmstorg och korsa den östra delen av Kungsholmen med Vasaparken som mål via Barnhusbron.

På vägen dit passeras många äldre byggnader, alla med sin historia.

Glöm inte att titta i skyltfönstren till Engströms Trikåaffär i hörnan Scheelegatan/Bergsgatan, butiken som startades 1886 - samma år som huset byggdes - och säljer kläder, mest underkläder, för dam, herr och barn och där mer än 30 000 artiklar säljs på minimal yta. Något yngre är Stockholms polishus som stod klart 1911, byggnadsminne 1965. På andra sidan Polishusparken ligger Stockholms rådhus, färdigt 1915 och likaså byggnadsminne i utpräglad nationalromantisk stil.

Och så många sjukhus som fanns på bara några kvarters avstånd från varandra – Sveriges äldsta sjukhus Serafimerlasarettet (öppnat 1752), Garnisonssjukhuset (nu Landstingshuset), Kronprinsessan Lovisas barnsjukhus och S:t Eriks sjukhus på platsen där Stockholms stads Allmänna försörjnings- och Arbetsinrättning låg – i folkmun ”Grubbens”. Grubbens erbjöd kost, logi och arbete för allehanda fattiga och sjuka sedan 1860 och utvecklades senare till ett renodlat sjukhus, S:t Eriks sjuk- och vårdhem, 1933 i stället benämnt S:t Eriks sjukhus. Numera ett nyplanerat bostadsområde med enstaka gamla byggnader kvar.

Vid målet i Vasaparken avslutas promenaden med intagande av den egna medhavda matsäcken och att föreningen bjuder på glögg med tilltugg.

Tid: Torsdag 14 december kl. 11.00
Plats:
Stadshusparken.
Föranmälan: Senast 8 december till aktivitet@gamlablackebergare.se.
Kostnad:
Ingen.