VISNING AV RIDDARHOLMSKYRKAN  
 

Riddarholmskyrkan - från kloster till kunglig begravningskyrka.

Det är fortfarande sensommar och eftersom höstens Medlemsblad kommer först längre fram i september ges här informationen om en guidad visning av Riddarholmskyrkan, en av Stockholms äldsta bevarade byggnader. Riddarholmen utgör tillsammans med Gamla Stan Stockholms historiska centrum. Franciskanerorden kom till Sverige från Italien på 1220-talet och kom att kallas Gråbröder efter färgen på kåporna. De erbjöds mark på Riddarholmen och kyrkobyggnaden uppfördes som katolsk klosterkyrka åt Gråbrödraklostret i slutet av 1200-talet - i rött tegel - vilket var ovanligt för den tiden. Efter Gustav Vasas reduktion och den protestantiska reformation blev den en del av svenska kyrkan varefter den blivit känd som de svenska monarkernas gravkyrka. Fram till 1950 då Riddarholmskyrkan upphörde att vara kunglig begravningskyrka kom sjutton regenter att bli begravda här, bl.a. klostrets välgörare Magnus Ladulås. Kyrkan är nu grav- och minneskyrka, öppen som museum bara under sommarmånaderna.

Efter visningen följer den som vill med för en bit mat på restaurang Da Peppe, vårt stamställe efter våra tidigare besök i Gamla Stan .

Tid: Onsdag 21 september, kl. 16.45. Visningen startar kl. 17.00 och tar 45 minuter

Plats: Riddarholmskyrkans entré.

Kostnad: 150 kr (170 kr för icke-medlem). Betalas på plats kontant eller med swish.

Anmälan: Lena Rönnerfält, mail: aktivitet@gamlablackebergare.se senast 8 september.

Berätta då också om du vill följa med till Da Peppe så får du sedan ett mail med menyförslag från Marianne Berggren att välja ifrån så att vi kan göra en förbeställning av maten.

Och förresten – när du ändå är på Riddarholmen passa på att blicka ut över de kullerstenslagda öppna torgen och de mäktiga gamla adelspalatsen som för längesedan byggdes på ön i Mälaren…


 


Foto: Lena Rönnerfält