Vandring Blackeberg - Ljunglöfska slottet

Onsdag den 20 oktober vandrar vi i våra gamla trakter, en nostalgisk promenad som också visar hur Blackeberg förändrats och förtätats.

Vi ses klockan 11 på Blackebergs Torg, vid nedgången till T-banestationen. Hans Wolf, redaktör för Medlemsbladet och aktiv i Bromma Hembygdsförening, kommer under vägen att ge oss intressanta historiska glimtar.

Från Torget går vi mot Blackebergs skola och därifrån på vacker skogsstig ner mot Kvarnviken, Råckstaträskets utlopp. Här kommer vi in i Knut Ljunglöfs dåtida domäner från slutet av 1800-talet. Han var ju "snuskungen" med Ljunglöfs etta. Här finns bl.a. den gamla kvarnen, en fin tegelbyggnad. Därefter vandrar vi längs Mälaren, en lätt kuperad promenad med fantastisk utsikt över Mälaren. Vid resterna av snuskungens groggtorn fikar vi innan vi tar trapporna ner mot Ljunglöfs sommarparadis som ligger inbäddat i vacker grönska. Det stora stenhuset i nybarock uppfördes på 1890-talet och fick heta "Slottet" på grund av sin palatsliknande exteriör.

Från slottet kommer vi upp till de vita husen i nyantik stil som byggdes av Frimurarorden på 1920-talet som en stor barnhusanläggning för fattiga barn. Här ligger huset där vi riktigt gamla Blackebergare hade gymnastik var sjätte vecka. Det står fortfarande Gymnastik på dörren!
Runt de gamla vita husen har nya vita byggts, ett område som åtminstone av fastighetsmäklare kallas Ängby Park. De nya vita husen är större och högre än barnhusen, men smälter ändå väl in i området.

Så går vi då slutligen den gångväg som vi gick med våra gympapåsar för så länge sedan. Samma stig men ändå förändrad: en hundrastgård till höger, nya höga hus till vänster, en förskola framför Blackebergs skola till vänster. Och snart är vi tillbaka vid utgångspunkten.

Vandringen är ca 4,5 km, lite kuperad , bra ledstänger i vissa backar. Natur och kultur i en härlig blandning.
Ta med matsäck och gärna sittunderlägg. Ingen förhandsanmälan. P-platser finns på Blackebergs Torg.
Väl mött!