BESÖK PÅ TAPETVERKSTADEN, LÅNGHOLMEN  
  Den gömda tapetskatten


En unik skatt finns gömd i den gamla fångvaktarbostaden Lilla Knapersta på Långholmen. Där finns en mönsterbank av tapeter från 1700-talet fram till våra dagar, donationer av tapetrullar, uppköpta tapetrullslager och tusentals originaltapeter i skiftande stilarter från hela 1900-talet. Det lilla familjeföretaget Handtryckta tapeter startade sin verksamhet i Råneå 1980 och efter en flytt via Stene Gård i Järvsö kom tapetmakeriet 1989 till Lilla Knapersta, en gammal fångvaktarbostad på Långholmen. Där görs nu rekonstruktioner och nytryck av gamla tapetfragment liksom nyproduktion av tapeter, bårder och rullgardiner från 1700-, 1800- och 1900-talet på beställning av såväl institutioner som privatpersoner. Verksamheten behövs för att bevara det svenska tapetarvet och den traditionella tidskrävande handverksteknik som används gör att tillverkningen sker i en liten skala som ger unika produkter. Resultaten kan man se på slott och i herrgårdar, i filmproduktioner och på restauranger, i hembygdsgårdar  och privata hem.


Efter visningen följer de som vill med till Långholmens värdshus för en lätt måltid (förbeställd räksmörgås för 179 kr).

Tid: Torsdagen 16 maj kl 16.45. Visningen startar 17.00 och tar en och en halv timme.

Plats:Tapetverkstaden, Knaperstavägen 7A. Sväng vänster efter bron till Långholmen till Långholmsmuren och följ den med vandrarhemmet på höger sida fram till Knaperstavägen 7A.

Kostnad: 130kr (150 kr för icke-medlem) Betalas på plats, kontant eller swish.

Anmälan: Senast 30 april till Lena Rönnerfält, e-post aktivitet@gamlablackebergare.se. Ange om du vill delta både i visningen och den efterföljande måltid på Långholmens värdshus så förbeställer vi räksmörgåsen.