ARKITEKTUR OCH KONST I FOLKSAMHUSET  
 
Vid Skanstull ligger den imponerande skyskrapan med fasad av blästrad vit Ekebergsmarmor. Vi får en visning av huset av Stig Karels som arbetat på Folksam många år och skrivit boken Folksamhuset – Arkitekturen, konsten och interiören. Han berättar om bakgrunden till huset med det intressanta kvalitets- och hållbarhetsresonemanget från 50-talet. Seved Appelquist, VD på det kooperativa försäkringsbolaget 1948-1988, drev frågan om husets utformning.
Huset invigdes Kristihimmelsfärdsdagen 1960.

Vi får gå runt i hela huset, ända upp till översta våningen, plan 27, med besök i Malmstengalleriet där, samt se konst/skulpturer/mattor/möbler av bland andra Carl Eldh, Isaac Grunewald, Sven X:et Eriksson och Märta Måås Fjetterström. Vi får höra om arkitekterna och deras arbete både exteriört och interiört.

Efter visningen promenerar vi några kvarter till Blecktornskällaren på Ringvägen, Bleckan kallad, ett av de få genuina ”haken” som finns kvar på Söder. Husmanskost, fin stämning och vänlig personal väntar oss.


Tid: Tisdag 2 april kl 16.45. Visning kl 17.00 - ca 19.00.
Plats: Folksamhuset, Bohusgatan 14, T-banestation Skanstull. Trappa finns från Skanstullsbrons norra fäste ner till Bohusgatan.

Kostnad: 100 kr för visningen (120 kr för icke medlem). Betalas på plats, kontant eller swish. Måltiden betalar var och en för sig.

Anmälan: Senast 20 mars till Marianne Berggren, e-post aktivitet@gamlablackebergare.se Ange om du vill delta i både visningen och den efterföljande måltiden. Du som följer med till Blecktornskällaren kommer få några menyförslag att välja emellan.