Program hösten 2017

Bakom kulisserna i Kulturhuset Stadsteatern

23 oktober kl 16.30

Beslutet av bygga ett nytt kulturcentrum i centrala Stockholm bottnade i den stadsförnyelse som Norrmalmsregleringen under 1950- och 1960-talen medförde. Tanken var att skapa ett slags institution med rötter i ett utvidgat kulturbegrepp, ett kulturcentrum som skulle kunna motverka stadens växande kommersiella krafter. Den utlysta arkitekttävlingen vanns av Peter Celsing och den första etappen av byggnaden stod klar 1971 och öppnades då för att provisoriskt inhysa riksdagen, kallades också för ”nya riksdagshuset” så länge verksamheten var kvar där.

 

1974 invigdes den helt färdiga byggnaden och huset erbjuder nu en stor mängd kulturmöten genom scenkonst, som teater- och dansföreställningar, konserter, debatter och författarsamtal. I huset ryms även bibliotek, biograf, konferenssalar och restauranger bland mycket annat.

 

Kulturhuset Stadsteatern heter det nu sedan Kulturhuset slogs samman med Stockholms Stadsteater 2013. Syftet med sammanslagningen var att bättre samordna byggnadens alla aktiviteter.

 

Om detta kommer vi att få veta mer vid vår visning och om dåtid, nutid och framtid i Kulturhuset Stadsteatern där en renovering planeras inom några år.

 

Efter visningen följer den som vill med till restaurang Pong på Klara Tvärgränd 3 där vi erbjuds en stor buffé med smaker från Thailand och Kina (med för-och varmrätter, sushi, friterade smårätter och desserter) för 188 kronor.

 

Tid: Måndag 23 oktober. Samling kl. 16.15, visningen börjar 16.30 och tar c:a en timme.

Plats: Samling vid informationsdisken, den runda längst ned på Våning Plattan.

Kostnad: 100 kr (120 kr icke-medlem) för visningen med kontant betalning på plats. Måltiden betalar var och en för sig.

Anmälan: Senast 12 oktober till Lena Rönnerfält. e-post: aktivitet@gamlablackebergare.se. Ange också om du följer med till Pong så förbeställer vi maten.

 

Höstfest

10 november kl 18.30

Blackebergs gymnasiums 60-årsjubileum firade vi hösten 2009 med stort kalas och sedan dess har det blivit tradition att förgylla mörka november med höstfest. Nu är det för nionde gången åter dags för den populära höstfesten i skolans matsal. Efter våra världsomspännande kulinariska besök i olika länder återvänder vi till Sverige och vårt tema i år blir ”Svensk Höst” med läckerheter från vårt eget land. Som vanligt står skolans restaurangchef Carlos Banda med hustru Hanna och döttrarna för förplägnaden. Välkomna att återse gamla skol/klasskamrater eller passa på att samla ihop ”gamla gänget”. Vi ordnar festen åt er!

 

Vi börjar som vanligt med en välkomstdrink med litet tilltugg i ljushallen. Under minglet dukar Carlos med familj fram buffén i matsalen. Till detta serveras vin, öl eller vatten – allt efter behag. Därpå följer kaffe med dessert. Under kvällen kommer det också att finnas en bar med vin, öl och sprit till självkostnadspris.

Traditionsenligt bjuds till festen för femte gången de duktiga elever i Blackebergs gymnasium som i år vunnit pris i ”Alfred Nobels kunskapsämnen” och som nu får motta sina diplom och samtala med oss.

 

Tid: Fredagen den 10 november kl. 18.30

Kostnad: Kostnaden för välkomstdrink, buffé med 2 glas vin eller öl samt dessert och kaffe uppgår till 380 kronor för medlemmar – 400 kronor för icke-medlemmar. Beloppet skall vara insatt på Föreningen Gamla Blackebergares plusgirokonto 1179911-1 senast torsdagen den 2 november och är automatiskt en anmälan till festen.

Plats: Blackebergs gymnasium

 

Storsamlare på 1800-talet

6 december kl 16.30

För vårt decemberprogram har vi valt att besöka Hallwylska Palatset som ligger mitt i stan, och där vi kan titta på julskyltning på Hamngatan och allt ljus i Kungsträdgården på vår väg till Museet.

 

Hallwylska palatset byggdes 1893-98 av arkitekt Isak Gustaf Clason åt makarna Wilhelmina och Walther von Hallwyl. Huset skulle fylla tre syften: att vara en bostad under vinterhalvåret, ett kontor för familjens firma och ett utrymme för grevinnans samlingar av antikviteter.

 

Wilhelmina von Hallwyl, född Kempe, 1844-1930, började tidigt samla på saker och var vid sekelskiftet 1900 en av Sveriges största samlare av konst och konsthantverk. Hon samlade också alla vanliga vardagsföremål som köptes till palatset på Hamngatan. När huset var klart bestämde hon att huset och inventarierna skulle blir ett museum. Wilhelmina von Hallwyl lät katalogisera sina samlingar. Det blev slutligen 78 böcker som trycktes i 110 exemplar. Efter grevinnans död lämnades samlingarna orörda för att vittna om hennes tid.

 

Vi får en visning av palatset. Därefter går vi till Sturekatten på Riddargatan 4 för en måltid. Sturekatten är ett av Stockholms klassiska ”kondis”. Lokalerna är från 1700-talet och bageriet och konditoriet från 1924. Numera serveras även vin och maträtter av typ pajer, sallader, soppor och smörgåsar.

 

Tid: Onsdag 6 december 2017, kl 16.20. Visningen börjar kl 16.30 och pågår en timme.

Plats: Hallwylska Palatset, Hamngatan 4

Kostnad: 150 kr kontant för visningen (170 kr för icke medlem). Måltiden betalar var och en för sig. Allt betalas på plats.

Anmälan: Senast den 20 nov till Mari-anne Berggren, e-post aktivitet@gamlablackebergare.se

Ange om du vill delta i både visning och efterföljande måltid. Du som anmäler att du vill delta i måltiden kommer att få några menyförslag att välja emellan. Genom att beställa i förväg blir det enklare för Sturekatten.

 

 

 

 Föreningen Gamla Blackebergare